Van Dooren Transport

Van Dooren Transport bestaat 125 jaar en ontvangt het predicaat Hofleverancier

5 september 2020

“Zijne Majesteit de Koning heeft besloten het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ toe te kennen aan J.G. van Dooren B.V.”. Dit geweldige nieuws kwam niet lang geleden bij ons binnen na een aanvraagprocedure van zo’n 2 jaar.

Nota á ƒ 2,50

Zaterdag 5 september kregen wij (Dick , Jurgen en Alex), de 5e generatie Van Dooren het predicaat Hofleverancier uitgereikt door Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Een geweldige mijlpaal voor ons familiebedrijf dat als sinds 1895 in Hillegom gevestigd is. Bijzonder is dat de bewijslast van de datering anno 7 september 1895 is gevonden in een factuur aan de gemeente Hillegom voor het leveren van een rijtuig naar een brand in de Veenderij in Hillegom á ƒ 2,50. Met deze factuur, het overleggen van de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf en het bewijs van onbesproken gedrag van de bestuurders en de onderneming zelf heeft het bedrijf met het Predicaat het respect, de waardering en het vertrouwen van de Koning gekregen.

Koetsier van de Burgemeester

In 1882 verhuisde onze betovergrootvader Dirk van Dooren vanuit Mijnsheerenland naar Hillegom. Hij was namelijk de persoonlijk koetsier van Maximilliaan Willem de Kat die in 1882 beëdigd werd als Burgemeester van Hillegom. Na 13 jaar burgemeesterschap van De Kat stond betovergrootvader Dirk met lege handen en dat was het moment voor de oprichting van zijn eigen bedrijf in Hillegom. Een stalhouderij voor paarden en de stalling en onderhoud van rijtuigen van welgestelden in Hillegom.

Gouden tijden in de bollenstreek

Onze overgrootvader Jurrian Gerrit van Dooren trad rond 1900 in de voetsporen van zijn vader Dirk. In deze periode floreerde Hillegom rondom de Bollencultuur. Hillegom, destijds een Duindorp werd afgegraven en ontwikkeld als eersteklas grond om bloembollen te telen. De bollenteelt en de handel verschoof door gebrek aan goed bollenland van de regio Haarlem naar de Bollenstreek. Daarmee ontstond veel vraag naar vervoer van bloembollen vanaf de landerijen naar kwekerijen en van kwekerijen naar handelsbedrijven en bloembollenveilingen. Naast goederenvervoer blijft Jurrian Gerrit ook specialist in personenvervoer, rouw- en trouwvervoer en een ambulancedienst voor de gemeente Hillegom.

Locatie Breezand

Na de oorlog ‘emigreerden’ door gebrek aan goed bollenland veel kwekersfamilies vanuit de Bollenstreek naar de Anna Paulowna Polder in de kop van Noord-Holland om daar een nieuw bestaan op te bouwen. In 1949 opende opa Dirk van Dooren (inmiddels generatie 3) na een overname een nieuwe locatie aan de Meerweg in Breezand. Destijds ging het meeste transport vanuit het noordelijk zandgebied via binnenvaart naar de handelsbedrijven en veilingen in de Bollenstreek. Dirk was een van de eersten die de uitdaging aanging het transport naar de Bollenstreek met vrachtwagens te gaan doen.

Focus

In 1986 zet generatie 4, onze vader Ron en ooms Dick & Jur een punt achter het taxi- en ambulancevervoer door de verkoop van taxi’s en ambulance aan een Hillegomse collega-ondernemer. De 4e generatie had de strategie dat zij zich vooral zou gaan focussen op de kernactiviteit: Wegtransport en voornamelijk het transport van bloembollen, planten en boomkwekerijproducten.

Familiebedrijf

Na het op 52-jarige leeftijd overlijden van onze vader Ron in 2003 staan wij, Dick (47), Alex (44) en Jurgen (41) inmiddels al weer 17 jaar als de 5e generatie van Dooren, aan het roer van het familiebedrijf. Na een aantal strategische overnames en met 3 bedrijfslocaties in het land (Hillegom, Breezand, Bergen Limburg), 40 wagens, 50 personeelsleden en i.v.m. extreme seizoensinvloeden een zeer grote flexibele schil aan charters ligt onze focus nog altijd op het, inmiddels geconditioneerd transport van bloembollen, vaste planten, plantenstekken en boomkwekerijproducten. Zowel nationaal als internationaal met de focus op Nederland, Duitsland en Zwitserland.

Generatie 6

Inmiddels is generatie 6 ook al actief in het bedrijf. Niels (20) en Anne (18) hebben beide al vakantiebaantjes in het bedrijf in het warehouse, op de bestelbus op de planning of administratie. Lisa (15) valt zo af en toe een paar uurtjes in voor haar zus. De jongste telgen van de familie, Thijs (10), Mick (8), Juul (6) & Bo (6) zijn nog veel te jong, maar zij knutselen nu al vrachtwagentjes van Lego in elkaar. Mooi! 😊

Niet de grootste, wel de beste…

Wij zijn niet het grootste transportbedrijf, maar we zijn wel groot in wat we doen. En dat doen we zo goed mogelijk. We proberen altijd in alles de beste te zijn, te investeren in de toekomst en ons te onderscheiden van anderen. Met de focus op dat waar je goed in bent en waar je hart ligt kun je alle tijden doorstaan. Daarmee zijn we samen met onze mensen, onze klanten, relaties in de sectoren waarin wij opereren en een grote club collega-vervoerders bij dit moment aangekomen. 125 jaar bestaan doe je namelijk niet alleen. Dat doe je samen…

2 Wereldoorlogen

In de 125 jarige historie heeft ons bedrijf 2 wereldoorlogen meegemaakt. Gezien alle uitdagingen rondom COVID-19 hebben we nu het gevoel te vechten tegen een onzichtbare vijand en hebben we nog geen goed beeld hoe dit de wereld gaat veranderen. De maatregelen vergen veel van onze organisatie en van onze klanten maar samen slaan we ons ook hier weer doorheen. Helaas zijn door COVID-19 alle festiviteiten rondom het jubileum geannuleerd. Ook is de uitreiking van het predicaat door de 1,5 meter regels met een kleine gezelschap gevierd. Heel jammer, maar wat in het vat zit verzuurt niet. “Als we weer mogen maken we er alsnog een mooi feest van”.

Bedankt!

Wij willen iedereen bedanken die zich in onze 125 jarige historie met hart en ziel heeft ingezet voor ons bedrijf. In het bijzonder ons huidige personeelsleden die het vuur uit de sloffen lopen voor de kwaliteit en servicegraad die wij van hen verlangen. En uiteraard grote dank aan onze klanten en relaties die ons vaak al bijzonder lang trouw zijn en zorgen en gezorgd hebben voor ‘het brood op de plank’ van vele gezinnen in het ‘Van Dooren Team’.

Nogmaals dank, blijf gezond en op naar de 150!!!

Met hartelijke groet,

Dick, Jurgen & Alex van Dooren

Benieuwd naar het volledige verhaal over de 125 jarige historie van ons bedrijf? Neem een kijkje op: www.vandooren.nl/historie.html  

Blijf op de hoogte